Om Sundboden

Om Sundboden

Sundboden är ett 200 år gammalt stort härligt timmerhus.
Timmerhuset kommer från Örnsköldsvik, och står sedan 2010 på Skinnäsängarna vid  Öregrund.
Här säljer vi Möbler, Heminredning & Kläder.
Här är det 500m2 att botanisera på.
Vi har även ett Cafe.
Vi säljer även produkter med egen design, Sundboden Design, producerade i Sverige.
Sundboden är ett utflyktsmål för hela familjen. Här är det njutbart att bara andas in miljön.
sundboden-1024x489

Historia om Sundboden

Reportage om Sundboden

Familjen Brunsbäck Olsson startade Sundboden sommaren 2007 i ett gammalt 70m2 sädesmagasin på en lantgård i Sund by vid Öregrund.
2010 köpte vi mark vid Skinnäsängarna längs med Öregrundsvägen.
Där byggde vi upp ett 200år gammal timmerhus som vi köpt i Örnsköldsvik.
Timmerhuset plockade vi ner och lastade på två lastbilar med släp och körde ner till Öregrund.
Där timmerhuset sedan byggdes upp på nytt.
Samma år byggdes timmerhuset på med en vilkelbyggnad.
Sundboden är nu 500m2.

REPORTAGE OM SUNDBODEN I TIDNINGEN ROSLAGEN RUNT (sid 10)

ROS_20200609

REPORTAGE OM SUNDBODEN I TIDNINGEN VÅRT UPPSALA (sid 44-47)

NOTIS OM SUNDBODEN I TIDNINGEN LANTLIV

REPOTAGE OM SUNDBODEN I TIDNINGEN ROSLAGEN RUNT

REPOTAGE OM SUNDBODEN I TIDNINGEN ROSLAGEN RUNT

REPOTAGE OM SUNDBODEN I TIDNINGEN ROSLAGSLIV (SID 24)

LÄS DET FINA REPOTAGET OM SUNDBODEN I TIDNINGEN MAGASINSKÄRGÅRD (SID 44-47)

LÄS DET FINA REPOTAGET OM SUNDBODEN I TIDNINGEN ROSLAGENRUNT (SID 6-7)

Udda satsning i norduppländska Sund

Man kan allt man vill. Med det mottot har familjen Brunsbäck-Olsson skapat Sundboden — ett varuhus i det lilla formatet med doft av den stora världen. Var? Jo, i Sund i Norduppland.

Monica Brunsbäck Olsson är sann kvinnokraft. Hon är full av självförtroende, driv och udda idéer. Och hon kan argumentera för sin sak och övertyga.

— Vill man något tillräckligt mycket, då kan man det, säger hon, och envisheten gnistrar och sprakar i ögonen på henne.

Det är ett bra utgångsläge för en entreprenör. Och hon är en riktig entreprenör. Tillsammans med sin familj — maken Johnny, född och uppvuxen i Sund, och barnen Tove och Simon — har hon byggt upp och driver Sundboden på landsbygden mellan Östhammar och Öregrund.

Aktiviteter för hela familjen

Sundboden är ett slags mix mellan modern diversehandel och oas. Det är något helt nytt i området kring Östhammar, och faktiskt ganska överraskande, inget man väntar sig bland åkrar och ängar och skog i Norduppland. De säljer möbler, inredningsdetaljer, textilier, kläder, smycken. Men här finns också ett kafé och ett galleri.

— Tanken är att det ska finnas aktiviteter för hela familjen, berättar Monica när vi är på besök. Nu håller vi på att planera en innergård. I sommar utökar vi kafédelen så att vi kan servera även lättare mat. Vi planerar också att ha trubadurer på kvällarna. Så konceptet utvecklas hela tiden.

Att komma in i Sundboden är en upplevelse på flera sätt. Vackra saker från golv till tak — sortimentet väljs ut med smak och omsorg, det ska vara stilrent, och mycket färg för att skapa atmosfär.

Köpte huset i Norrland

Även själva huset är något alldeles extra — ett gammalt timmerhus från 1800-talet som en gång var bostad och skola utanför Örnsköldsvik. Familjen såg det på internet, åkte upp och tittade och föll pladask.

— Det var helt rätt, det hade känslan som vi var ute efter, säger Monica. Vi köpte det, plockade ner det i delar och transporterade det hit. Som tur är har Johnny, min man, kunnat göra en hel del av grundjobbet själv, annars hade det blivit för dyrt.

En månad efter att huset var rest hade butiken öppnat. Då hade de knappt fått elen indragen och de hade tank på gården med vatten.

— Ja, det var ett äventyr, men vi hade lovat oss själva att sätta igång direkt, och vi ville inte vänta.

EU-stöd

De har mötts med en del skepsis, när de sökt finansiering för projektet. Efter viss övertalning fick de lån från banken. Idag har de även fått landsbygdsstöd. Sen kom SKB Nu in och borgade för topplånet.

— Det tog oss tre månader att fylla i ansökan till landsbygdsstödet, men det var det värt, säger Monica.

Nu har Sundboden haft öppet i över ett år, och kunderna strömmar till. Familjen har en tioårsplan för hur de ska utveckla verksamheten.

— Ja, vi har även fått bygglov beviljat för att bygga vidare. Idag är vi tre anställda, jag, Kristina Helander och Tove Brunsbäck, vår dotter. Det finns helt enkelt inte i vår vokabulär att vi inte ska lyckas med det här, säger hon med tillförsikt.

Lilla Sundboden ska växa sig stor

Publ: 16 nov 2010
unt_16_nov_2010
Foto: Robin Aron

Den lilla inredningsbutiken Sundboden i Sund, utanför Öregrund, är inte så liten längre. Makarna Brunsbäck-Olsson har byggt nya lokaler intill Öregrundsvägen och där kommer verksamheten att svälla. Flera byggnader är nämligen på gång.

För fyra månader sedan flyttade Monica Brunsbäck och hennes make Johnny Olsson sin inredningsbutik Sundboden från byn Sund, där den varit inrymd i ett gammalt sädesmagasin, till nya lokaler strax utanför byn.
— Vårt läge nu är helt perfekt. Dels ligger vi nära vägen till Öregrund, dels har vi en fantastisk utsikt med sol hela dagen, säger Monica Brunsbäck.

Utsikten är viktig, inte minst som butiken även inrymmer ett kafé och kafégästerna ska kunna sitta ner och njuta en kort eller lång stund. Kaféverksamheten är dessutom bara början. Monica Brunsbäck ser framför sig en stor uteservering, som så småningom kan bli till en vinterträdgård.

— Ja, det hus vi nu har byggt är det första av tre. Nummer två börjar byggas om ett par veckor och det tredje efter nästa sommar, om allt går enligt planerna. Husen ska byggas som ett u och då kan vi sedan bygga in hela uteplatsen.

Monica Brunsbäck och hennes familj bodde under många år i Norrtälje, där hon arbetade som lärare och Johnny pendlade till sitt gräv- och schaktningsföretag i Sund. På fritiden sålde Monica kläder och det var så hennes tankar kring en egen butik uppkom.

Att det blev i Sund hon startade sin verksamhet 2007 kändes naturligt, eftersom familjen i samma veva kunde flytta hit. Johnny slapp därmed pendlingen och Monica kunde bedriva sin verksamhet med ny inriktning i samma företag.

Den ”nya” butiksbyggnaden är ungefär 200 år gammal och stod tidigare i trakterna av Örnsköldsvik. När makarna Brunsbäck-Olsson hittat den, plockades den ned och fraktades till sin nuvarande plats där den byggdes upp igen och moderniserades, så i praktiken är det bara den timrade stommen som återstår. Allt annat är nytt.

— I våra gamla lokaler gick det knappt att komma fram på slutet. Så trångt var det. Här är det luftigt och rymligt och så snart vi har en huskropp till färdig, kan vi börja ta in fler möbler, säger Monica Brunsbäck.

Framgångsreceptet är kombinationen av varor, tror Monica. Här finns ju heminredning, kläder och möbler för den som vill handla, ett kafé för den som inte vill det — eller för den som vill ta en paus i handlandet — samt ett galleri. Och om ett par år finns här ännu fler verksamheter, det är Johnny Olsson och Monica Brunsbäck säkra på.

Vilka verksamheter?
— Än så länge är det hemligt eftersom vi inte har sökt bygglov för dem än, men jag kan säga så mycket som att det passar galant ihop med turismen, säger Monica Brunsbäck.

bod

Sundboden i Skinnäsängarna

Nysatsning nära vägen blev ett lyft.

(2010-08-26)
Det säger Monica Brunsbäck Olsson som tillsammans med maken Johnny Olsson, driver SundBoden som har flyttat till nyrenoverade lokaler i Skinnäsängarna, Öregrund.

Monica är stormande entusiastisk när hon berättar om vad som är på gång den närmaste tiden och i framtiden.

— Det är väldigt hektiskt just nu. Vi är snart klara med det stora huset, men det ska bli fler hus här. Det som skall göras närmast är att isolera och panela utsidan på huset.

Det nygamla timmerhuset är från Örnsköldsvik där det monterades ner och sattes ihop igen på plats i Skinnäsängarna. Huset bedöms vara cirka 200 år gammalt och har tidigare varit både skola och bostad.

I de två våningarna ska det nu rymmas heminredning, möbler, kläder, café och galleri. Det är ett liknande koncept som familjen tidigare hade i ett magasin i Sund några kilometer från vägen mot Öregrund.
Platsen ligger nu nära vägen och har inneburit ett riktigt lyft för verksamheten.

— Det strömmar in folk hela tiden för att titta, handla och fika. Och vi kommer att ha öppet under hela året.

Monica, som tidigare var lärare, har även sålt kläder under många år. Johnny Olsson, som är uppväxt i trakten, är lantbrukare men driver även en entreprenadfirma med bland annat grävare, svets och smide.

De båda barnen, en dotter och en son, är också engagerade i företagen. Det är alltså fråga om ett genuint familjeföretag där diskussioner och beslut om till exempel utveckling och sortiment ofta tas kring middagsbordet.

IMG_20200915_160501_197
IMG_20200910_234142_814
IMG_20181024_140221_420 (1)
×
Product added to cart

Du har inga produkter i varukorgen.